Ofiţer

Ofiţerii reprezintă corpul de elită al Armatei României.

Ofiţerii sunt militarii care au absolvit studii universitare şi îndeplinesc funcţii cu atribuţii de comandă sau de execuţie.

Leadershipul este dimensiunea definitorie a ofițerului, iar aceasta se concretizează în capacitatea de a planifica, de a lua decizii juste şi la momentul potrivit, de a-şi asuma răspunderea propriilor decizii, de a motiva şi coordona oamenii din subordine. Un ofiţer este întodeauna apropiat de subordonati, într-o relatie bazata pe respect reciproc.

Ofiţerul trebuie să fie un bun luptător, specialist şi instructor, să dea dovadă de competenţă şi corectitudine, să fie ataşat valorilor naţionale şi universale, să aibă capacitatea de a se adapta rapid la schimbările din jurul său.

În carieră se începe, de regulă, cu gradul de sublocotenent şi se poate avansa până la gradul de general.

Evoluția în cariera militară a ofiţerilor se derulează pe baza unor reguli clar definite.

Ofiţerii îndeplinesc funcţii cu atribuţii de execuţie sau de comandă/conducere, hotărâtoare fiind, în acest sens, experienţa acumulată, parcurgerea unor programe de formare profesională continuă, specialitatea militară deţinută, calificativele obţinute în aprecierile de serviciu anuale, propunerea comandantului etc. 

Durata etapelor de evoluţie în carieră şi dezvoltare profesională, precum şi a stagiului efectiv în gradele de ofiţer variază în funcţie de performanţele şi potenţialul fiecăruia, experienţa dobândită şi pregătirea acumulată pe timpul serviciului militar, precum şi de nevoile instituţiei militare.

Cursurile care marchează evoluţia în carieră se desfăşoară în şcolile de aplicaţii ale armelor/centrele de instruire, academiile categoriilor de forţe ale armatei, Academia Tehnică Militară şi Universitatea Naţională de Apărare, precum şi în instituţii de învăţământ similare, din străinătate.

Si ei iubesc armata

Film de prezentare

Galerie foto

Clip video-NOU!

Social media